‹‹

Pàgina en manteniment

Programa comunista de defensa dels interessos de la classe treballadora en la societat de la informació

avant Podem concloure que en l'actual estadi de l'evolució de les TIC, el debat sobre la Propietat Intel·lectual ocupa la centralitat de la lluita ideològica entre les oligarquies financeres i la classe treballadora. Es tracta d'una qüestió que afecta transversalment totes les esferes de la societat i té conseqüències en tots els àmbits de l'activitat humana. L'evolució de les TIC en el marc d'un sistema capitalista de producció, evidencia que aquesta es desenvolupa segons els interessos de la classe oligàrquica financera com un pla premeditat contrari als interessos de la classe treballadora internacional, la llibertat dels pobles i la visió humanista de la història que entén el progrés com un avenç constant cap a la Utopia. Aquest desenvolupament tecnològic té per objectiu, en canvi, el perfeccionament de mecanismes de control social que converteixen la ideologia liberal del segle XXI en una Distòpia aterradora, feixista i totalitària. Ideològicament, es referma el sentit més profund del vell lema de la classe treballadora: "Socialisme o Barbàrie".


Així mateix, l'anàlisi d'aquest nou panorama ens demostra l'absoluta vigència de la tesi leninista sobre l'Imperialisme i la importància de la lluita ideològica contra el liberalisme, el que comporta la necessitat d'establir estratègies centrades en el desplegament de mitjans de comunicació alternatius que dotin la classe treballadora d'instruments de discriminació qualitativa de la informació. En l'actual escenari, destaca la necessitat d'integrar en un sol front les revindicacions de tots els moviments de resistència sectorial a la implantació de les TIC segons el model liberal, com poden ser: el moviment pel Codi Obert i el Programari Lliure, el moviment Copyleft, el moviment contra els abusos de les operadores de telefonia o les mateixes Xarxes Ciutadanes. La confecció teòrica i pràctica d'una estratègia socialista de transformació de la societat passa necessàriament per l'actualització d'aquesta estratègia i l'assumpció de noves reivindicacions en el programa polític alternatiu al liberalisme.

1.- Nacionalització de les xarxes de comunicacions
Cal treballar activament per la nacionalització de les xarxes de comunicacions que van ser privatitzades durant l'apogeu liberal de les passades dècades. El caràcter estratègic de les telecomunicacions és fonamental per a garantir la seguretat i la sobirania dels pobles en qualsevol forma d'Estat que es pretengui democràtica. Un aspecte tan important de la nostra societat contemporània no pot quedar en mans d'interessos privats i lucratius que no estan sotmesos a cap control democràtic. Aquest procés s'ha de dur a terme paral·lelament a dos nivells. Institucionalment, promovent la progressiva nacionalització de les telecomunicacions: començant per la xarxa terrestre, en una primera fase, fins a concloure amb la xarxa de satèl·lits, al final del procés. Socialment, promovent l'extensió de tecnologies lliures i obertes com el WI-FI, el VoIP i les xarxes P2P per a estendre l'accés gratuït i universal a Internet. El control públic, democràtic i transparent de les telecomunicacions és bàsic per a garantir l'exercici dels drets en la societat de la informació.

2.- Vindicació de l'Accés a Internet com a Dret Fonamental
L'accés a Internet s'ha de garantir com un dret fonamental sense el qual no és possible l'exercici de la resta de drets. El desenvolupament de les TIC està agreujant les desigualtats socials entre els qui tenen i els qui no tenen accés a les tecnologies. L'accés universal a la Xarxa és l'única garantia que aquest progrés no aprofundeixi la fractura digital. Aquesta idea té el suport de quatre de cada cinc persones consultades en un estudi recent de la BBC sobre 28.000 persones de 26 països.

3.- Neutralitat de la Xarxa d'Internet i Neutralitat Tecnològica
La Neutralitat de la Xarxa és una vindicació dels internautes que exigeix que les operadores de telefonia o proveïdores de serveis d'Internet (ISP) no puguin limitar les connexions per criteris comercials o polítics. Neix davant de la limitació que aquestes empreses privades efectuen sobre serveis com la telefonia VoIP o les xarxes P2P. Es tracta d'una vindicació fonamental per a garantir que Internet mantingui el seu caràcter obert i no resti sotmès als interessos d'unes corporacions que dictaminin els continguts als quals la ciutadania té accés. De manera similar, la Neutralitat Tecnològica és la exigència que l'administració pública a abandonar totes les eines tecnològiques propietàries per tal de garantir la transparència, la seguretat i la independència de les institucions públiques davant dels interessos econòmics privats.

4.- Control i desenvolupament d'Internet per estructures democràtiques
El control de la Xarxa ha d'estar sotmès a estructures democràtiques internacionals. Per a que això sigui possible és imprescindible el trasllat als organismes de l'ONU de les institucions de supervisió d'Internet, actualment en mans de confusos conglomerats d'institucions públiques i privades. Aquest procés ha de venir de la mà d'una profunda reestructuració del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i la resta d'institucions internacionals per fer-les més representatives i democràtiques, amb la presència d'Estats com la Xina, l'Índia o el Brasil que són potències importants també en matèria de TIC i l'aprofundiment en mecanismes democràtics de participació a tots els nivells.

5.- Lluita ideològica pel Domini Públic i contra la Propietat Intel·lectual
La Propietat Intel·lectual també és un robatori. El vell lema del socialisme utòpic adquireix una nova dimensió en l'actual fase tecnològica del capitalisme. Els debats contra les patents, el Copyright i altres tipus de control corporatiu de la informació són els diferents fronts de lluita en els quals aquest combat de concepcions i interessos es porta a terme. La defensa d'una concepció oberta i no restrictiva de la informació, la cultura i el coneixement científic és un aspecte central de la lluita entre capitalisme i socialisme en el segle XXI. Davant la formulació propietària que el capitalisme fa del coneixement, s'alça una alternativa socialista que el concep com un bé de Domini Públic, un recurs natural de la mateixa naturalesa que l'aire que respirem o l'aigua que bevem, que, en cap cas, pot ésser sotmès a interessos privats i sobre el qual és èticament inacceptable qualsevol comercialització.

6.- Defensa activa del Programari Lliure
L'adopció de programari lliure és estratègica per al conjunt de la societat per a salvaguardar les llibertats més elementals i la seguretat de la informació. Això és especialment important en l'àmbit de l'administració pública per la dependència i el sobrecost que suposa l'ús sistemàtic de Programari Propietari. Però també és important per al conjunt d'organitzacions polítiques i socials de la classe treballadora i des de la perspectiva final de la ciutadania usuària de computadores. La concreció d'aquesta estratègia passa per l'abandonament progressiu del programari propietari Windows i la seva substitució per programari lliure basat en el sistema operatiu GNU/Linux, en qualsevol de les seves distribucions, però amb preferència per aquelles d'iniciativa no empresarial.

7.- Limitació de les marques, les patents i el Copyright
Cal treballar activament per invertir l'actual tendència liberal que persegueix consolidar i estendre els privilegis i l'aplicació de les diferents fórmules de Propietat Intel·lectual en la forma de marques, patents i Copyright. Això passa per crear un front comú que impliqui el conjunt de la societat civil i les classes populars en la defensa d'aquests drets fonamentals i pressioni per l'aplicació d'una visió cada cop més restrictiva d'aquests privilegis no fonamentats que acaparen les grans corporacions internacionals. En aquesta tasca té una importància central la classe treballadora i, molt especialment, les capes més tècnicament qualificades.

8.- Defensa del sector públic i aprofundiment democràtic
Només des de l'iniciativa, la gestió i el control públic dels sectors estratègics de l'economia es pot garantir que els desenvolupament de les TIC es porti a terme en benefici de la classe treballadora i del conjunt majoritari de la societat. Així mateix, és imprescindible que s'exploti el potencial de les TIC en l'elaboració de mecanismes de participació, control democràtic de l'economia i transparència de les institucions públiques. Educació, universitat, salut, sanitat, cobertura social, accés a la informació i a la cultura són drets que la societat no pot permetre's deixar a disposició d'interessos lucratius.

9.- Denúncia de la Distòpia Capitalista
En la seva etapa més recent, el capitalisme, liderat per una doctrina liberal extremista, ha evolucionat cap a una ideologia totalitària i classista que veu en el desenvolupament de les TIC el fonament de nous mecanismes d'opressió de classe i control social. Cal denunciar l'estratègia conscient que l'oligarquia financera ha desplegat per a consolidar i estendre el seu poder sobre la classe treballadora internacional. Si el socialisme és una Utopia, el liberalisme és una Distòpia tecnològica.

10.- Exercici conscient del dret a informar-se i del dret a informar
L'exercici conscient del dret a informar-se i del dret a informar és l'aspecte central del combat ideològic contra l'evolució totalitària del liberalisme. Aquest dret comprèn també el dret a rebre educació, formació tècnica i el dret a estar informat de forma imparcial sobre la realitat que ens envolta, així com el dret a expressar obertament i transmetre les nostres opinions sobre les coses i informar sobre allò que considerem transcendent. Ens trobem, en definitiva, immersos en una lluita pel control de la informació, entre dues visions antagòniques del coneixement: el coneixement com a font de poder per a sotmetre la majoria als interessos de la minoria o el coneixement com a font de poder per al progrés de la majoria malgrat els privilegis de les minories. I és en aquest costat de les barricades en el que els i les comunistes estem situats
Contra la Propietat Intel·lectual, per la llibertat del coneixement i la cultura, pel progrés i l'emancipació de la classe treballadora, ara i sempre, Socialisme o Barbàrie!

Etiquetes de comentaris: , , , ,



Arxiu